Natuur

De natuur en zijn biodiversiteit is hét basisthema van het NME-werk. We laten jonge mensen de natuur beleven en ervaren zodat ze deze en de diversiteit leren kennen en waarderen. Want wie al jong kennis maakt met de natuur, draagt later zorg voor het behoud van de natuur en de biodiversiteit.

Met onze lesmaterialen ontdekken de kinderen de natuur met al hun zintuigen. Lekker naar buiten en aan de slag met de veldwerkmaterialen uit de leskisten. Bijvoorbeeld met de kist ‘Bomen Boeien’, ‘de Bijenkast’, of op zoek naar ‘Bodemhelden’. Maar ook op onderzoek gaan in de eigen provincie. Bijvoorbeeld aan de randen van de Ooster- of Westerschelde waar stranden, getijdenbakken en dijken een fantastisch buitenlokaal bieden om op ontdekkingstocht te gaan.

We organiseren regelmatig activiteiten en gastlessen waar scholen, maar ook andere doelgroepen zich voor kunnen aanmelden. Gastlessen over onder andere bijen, vogels en zeehonden. Deze beginnen in de klas, maar ook dan gaan we al snel naar buiten om de natuur te ontdekken.

Alles om te ontdekken hoe mooi, interessant en heel belangrijk de natuur is voor mens en dier!

NATIONALE BUITENLESDAG

Buitenles is gezond! Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan. De volgende buitenlesdag is op 4 april 2023. Doe jij ook mee?

4 APRIL 2023

WERELD BIJENDAG

Waarom zijn bijen zo belangrijk? Wat is een honingbij? En wat doen al die bijtjes in een bijenkast? Durven de kinderen te proeven van de honing? Op 20 mei is het Wereld Bijendag! Reserveer bij jouw NME centrum in de buurt alvast een leskist over bijen of laat een echte imker in de klas komen en zet samen met de kinderen de bijen in het zonnetje!

20 MEI

INTERNATIONALE DAG VAN DE BIODIVERSITEIT

Plant, dier, bacterie of schimmel, veel organismen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Alles hangt met elkaar samen en de grote variatie in soorten houdt elkaar in evenwicht. Biodiversitei! Het is iets wat wij als mens moeten koesteren omdat mens, plant en dier niet zonder elkaar kunnen!

22 MEI 2023

IVN SLOOTJESDAGEN

De IVN Slootjesdagen vinden in 2023 voor de 9e keer plaats. Van 5 t/m 11 juni 2023 worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkrachten en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Kijk bij jouw NME centrum wat zij tijdens de Slootjesdagen doen en ontdek welke dieren en planten er in en rond de sloot leven!

5-11 JUNI

WERELD MODDERDAG

p 29 juni is het weer Wereld Modderdag. Ben jij niet bang om vies te worden? Glibber, speel en speur dan mee en leer alles over modder! Verschillende NME's in Zeeland zetten een leuk circuit uit. Neem een kijkje bij jouw dichtstbijzijnde NME en neem je (groot)ouders mee!

29 JUNI